Inför resan

Varför köpa en hopfällbar cykel?

Om du vill bestämma dig för en hopfällbar cykel, klassisk cykel eller mountainbike, läs vidare.

Cykling är ett roligt sätt att utforska Sverige och utomlands. Det är ett intressant sätt för familjer att utforska områden runtomkring och njuta av natursköna stunder också. Cykling är något som de flesta lär sig från barnsben.

I det här inlägget skulle jag ägna mig åt fördelarna med en hopfällbar cykel (även känd som vikbar cykel).

VARFÖR BEHÖVER DU EN HOPFÄLLBAR CYKEL?

  • Om du behöver hastighet, köp en -Off-road cykel eller välj mountainbike
  • Om föredrar bekvämlighet och rörlighet köp en hopfällbar cykel

Svårare behöver det inte vara. Endast en hopfällbar cykel erbjuder dig den bästa flexibiliteten. Du kan lätt ta med cykeln i bilen och du kan lätt gömma undan den i olika utrymmen. Där föll valet för min del, eftersom jag vill göra en Europaresa med bil, men saknade dragkrok och kunde inte lägga in en klassisk cykel i min lilla Toyota. Valet var enkelt, jag köpte en billig vikbar cykel på Jula och det ångrar jag inte.

Observera dock att 20″ eller 16″ hjul är mycket mindre än 28″ hjul. Du kommer att ”känna” av fler gropar och ojämna underlag. Exempelvis skulle ett 451-hjul (hastighet) ha mindre grepp än profil 406 (bättre komfort och lite off-road).

Dock är det en fördel med små hjul och mindre pedaler, eftersom den blir mycket lättare, vilket gör den lättare att bära och du kan bara rulla in den på ditt kontor eller ta med i kollektivtrafiken.

Ställ dig de här frågorna innan du köper en hopfällbar cykel:

  • Använder du din hopfällbara cykel för ärenden och för att cykla i städer, eller tänker du göra resor över 30 km?
  • Behöver du mer utrymme i din lägenhet eller bil?

Hopfällbara cyklar har normalt mindre växlar att använda, från 7 till 11. Vägcyklar skulle lätt ha dubbelt. Du kan cykla uppför de brantaste backarna med minsta redskap, men en vikbar cykel behöver i allmänhet mer benkraft jämfört med mountainbike, vilket är en liten begränsning.

Innan jag förpliktade mig till en hopfällbar cykel visste jag inte om 9 växlar skulle räcka för branta backar. Vissa kan vara sarkastiska och ber dig träna dina ben först innan du ger dig på vikbara cyklar.

Min fråga var giltig för en nybörjare. Om alla saker är lika, skulle 9-hastighet vara lättare att klättra uppför en kulle jämfört med 7 växlar, 9-växlar kan definitivt vara bättre. Det enda som upprätthåller fart är uthållighet och ben.

Jag kan glatt rapportera att 9 växlar är mer än tillräckligt för min körstil (15 till 50 km resor). Jag kan enkelt cykla upp i backar och 9 växlar gör att jag kommer upp i 25-30 km/h, men kräver en hel del energi för att upprätthålla! Sen finns det ju i och för sig hopfällbara elcyklar, men de blir lite tyngre och tar lite mer plats, jag ville ändå få ut någon form av motion.

Hållbarhet? Fällningar kan vara mindre hållbara än mountainbikes på grund av de konstanta ”vikningarna” och fogarna. Här bli lätt slitage, vilket talar emot de allra billigaste hopfällbara cyklarna som kan sakna den kvaliteten.

Flexibiliteten? Ta i trä, om din hopfällbara cykel går sönder mitt på natten. Vik bara ihop den och ta en taxi hem. Det är verkligen så kompakt!

Kommentera