Alperna

Vandra i alperna

Söker du en av de mest ultimata naturupplevelserna rekommenderar jag dig att vandra i alperna. Alperna finns nära oss och du behöver inte resa särskilt långt för att komma till de närmaste alperna. Reser du från Stockholm är de inte längre bort än 2,5 timmars flygresa bort.

badgastein

Badgastein

Badgastein är en av de mest besökta orterna i Österrike för oss Svenskar. Det finns massor av roliga saker och aktiviteter man kan göra där året om. De flesta har nog hört talas om Salzburgerhof. Det är ett vackert hotell med utsikt över dalen och byn, väl värt pengarna. Maten och den klassiska alpmusiken är bedövande och magisk. Har du tänkt genomföra en vandringsresa i alperna så rekommenderar jag ett besök i Badgastein. På sommarhalvåret har du många härliga vandringsleder. Du kan gå på asfalterade stigar både uppåt och neråt byn. Du kan gå mellan de olika byarna och stigarna kantas av små pittoreska restauranger och barer. Se till att rusta dina fötter med ruskigt bra skor som både är sköna och tål väta och har ett bra grepp, allt så du klarar en lång dags vandring. Packa ned en vattenflaska och en torr t-shift. Tänker du vandra uppåt alperna så kan det vara bra med en extra torr t-shift så att du håller dig torr under dagen. Tänk på att det är mycket kallare när du väl kommit upp på toppen av berget. Vare sig du vandrat uppåt någon alptopp eller dom du vandrat mellan några byar så har du möjlighet att stanna till och äta något gott, en god varm Gulash soppa brukar värma upp kroppen. Eller kanske du känner för en riktigt kall öl. Då faller valet naturligt på en weissbier, den är både matnyttig och släcker din törst.
Det brukar vara en enormt härlig känsla när den kalla ölen kommer in i ett högt ölglas så att smaken och lukten gör av sig ordentligt. Glaset immar på utsidan av kylan från ölen. Weissbier serveras i speciellt höga ölglas som är avsmalnad på mitten och speciellt utformad för att passa att servera weissbier i.

ölglas

Italien

Ett annat trevligt resmål som är populärt och har underbart god mat och kultur är Italien. Du kan välja på att vandra runt Gardasjön eller kanske göra ett besök i cinque terra. Eller varför inte välja båda? Längst ned på Gardasjön eller man kanske ska säga på den södra sidan av Gardasjön, finns en liten pittoresk by vid namn Sirmione, en gammal by som är omringad av en mur. Sirmione ligger längst ut på en halvö som går som en liten tunga ut i Gardasjön. Det finns små vackra hotell och det är gångavstånd till allt inom byn och naturligtvis massor av turistfällor där man säljer allt från små medicinburkar till tvålar och väskor. Det är otroligt vackert och inte allt för dyrt, restaurangerna håller enormt hög kvalitet och många små lokala bagerier finns representerade där. Från Sirmione kan du sedan ta båten och kryssa mellan de små byarna som ligger runt sjön. Det är billigare att starta resan med båt och åka norrut än tvärtom, det skiljer nästan halva priset. Från Sjön har du perfekt utsikt över bergen och de små byarna som man passerar eller som man kanske väljer att stanna till vid. Malcesine är ett sådan ställe som jag verkligen rekomenderar att ni stannar till vid om ni gillar att vandra. Där finns nämligen en linbana som tar er upp till Monte Baldo. Linbanan har en kabin som snurrar 360 grader medan den tar dig upp till berget. Den näst sista byn innan du kommer längst upp i Gardasjön heter så vackert som Limone (citron) den ligger alldeles nere vid vattnet och de små gatorna är smala gränder som har en ordentlig stigning om du vill ta dig någonstans. Italien är känd för sin Limoncello, citronlikör. Så vad passar inte bättre i den lilla byn Limone än att sälja allt som har med citron att göra. För er som älskar citron är det ett perfekt ställe att besöka. Det finns otroligt fina vandringsleder att gå med rejält bra stigning. Citronlunderna kantar byn och det doftar helt underbart.
Det är inte lika många små barer som serverar något gott att dricka när du går uppe i bergen runt Gardasjön. Men för de som älskar att ta en kall öl finns det att köpa på flera små skjul uppe i bergen, men räkna inte med att få något härligt ölglas till ölen. Utan det blir mer en plastmugg som du får använda dig utav.
Själv tycker jag det är oerhört tråkigt att få en öl serverad i ett plastglas än i ett riktigt glas som har den rätta formen för den öl som man köper. När ölen serveras i sitt rätta element så smakar den som bäst. Dessutom ska den vara så kall att glaset immar.

Kommentera