Hälsa

Vad är en infraröd bastu?

En infraröd bastu är ett litet rum eller en liten hydda som är utformad för att använda ljus som värme, med hjälp av infraröda lampor, i stället för varm luft. Infraröda bastur är i allmänhet konstruerade med hjälp av träplankor och kan rymma mellan 1-4 personer, eller fler, beroende på enhetens storlek.

De infraröda lamporna värmer inte upp rummet, på samma sätt som en traditionell bastu skulle göra.

I stället avger de infraröda lamporna elektromagnetisk strålning för att värma upp din kropp.

Fysioterapeuten Vivian Eisenstadt, MAPT, CPT, MASP förklarar detta:

”Dessa bastur använder infraröda paneler i stället för konventionell värme för att lätt tränga in i mänsklig vävnad och värma upp din kropp innan luften värms upp.”

Ljuset tränger in i huden på olika djup med hjälp av olika våglängder, bland annat långt, mitt och nära infrarött. Dessa våglängder ligger på ljusspektrumet och bär på olika kvaliteter och egenskaper.

Till skillnad från en traditionell bastu där temperaturen vanligtvis svävar runt 180-200 grader, fungerar infraröda bastur vid en lägre temperatur runt området 100-130 grader.

Det har sagts att cirka 80 % av energin från de infraröda lamporna går direkt in i huden, medan cirka 20 % värmer luften. Denna typ av penetration, till skillnad från att bara befinna sig i ett varmt rum, möjliggör en djupare svettning och en kaskad av förbättrade hälsofördelar.

Även om temperaturen i den infraröda bastun inte är lika varm som i en traditionell bastu kan människor tolerera miljön under en längre tidsperiod samtidigt som de upplever en högre grad av penetration.

bastu

Vilka är fördelarna med att använda en infraröd bastu?

När det gäller att jämföra fördelarna med en infraröd bastu med en traditionell bastu har de två många likheter.

Några av hälsofördelarna är bland annat:

Viktminskning
Muskelavslappning
Minskar ångest
Hjälper till att lindra ledvärk och muskelstelhet.
Ökad cirkulation
Avgiftning
Kollagenstimulering för klarare och stramare hud
Förbättrar humöret
Minskning av stress och trötthet
Läker kroppen

Vill du se de bästa infraröda saunas som finns i Sverige? Då rekommenderar vi en titt på infrabastu.com

Infraröda bastur har också funnits mycket längre än du kanske tror.

Före bastun var det solen som användes! På sätt och vis.

Solljus är faktiskt en form av infrarött ljus som har många hälsofördelar för människokroppen, som i vissa avseenden liknar bastuns.

Infraröd bastu som enhet har dock funnits i nästan 60 år. Den första infraröda bastun uppfanns 1965 i Japan.

Forskning om infraröd bastu

Forskning som utförts på traditionella bastur är allmänt tillgänglig, men tillgången på studier som utförts på användning av infraröd bastu är färre. Några av de betydelsefulla studierna är följande

En studie visar användningen av långt infrarött ljus som behandling av kardiovaskulära riskfaktorer, med begränsade måttliga bevis som stöder att det kan normalisera blodtrycket och behandla hjärtsvikt.

En annan studie syftar till att visa att spårmetaller i människokroppen kan utsöndras genom svett, vilket en infraröd bastu främst gör. Studien rapporterar att ”svett verkar vara en viktig utsöndringsväg för zink och koppar”.

En studie, som utfördes av National Institute for Occupational Safety and Health (NIOS), visade att ”graden av mesoteliom är två gånger högre hos brandmän”. Det har också visat sig, baserat på flera studier, att brandmän är mer benägna att få cancer än den allmänna befolkningen. Med denna information kan brandmännen avgifta sina kroppar från några av dessa gifter samtidigt som de svettas.

En rysk studie, som bevisar att värme fungerar som en föregångare för antioxidantskydd, visade att ”effekten av höga temperaturer främjar den oxidativa stressen som följs av bildandet av adaptiva reaktioner i form av aktivering och antioxidantskydd, förstärkning av cellernas ospecifika reaktioner, ökning av stabiliteten och återupprättande av strukturell homeostas hos erytrocytmembranen”.

De tillgängliga studierna fokuserar främst på de olika typerna av infrarött ljus och hur temperaturer kan hjälpa kroppen att anpassa sig till stressfaktorer och bli mer motståndskraftig. Denna information är viktig för att hjälpa människor att fatta välgrundade beslut när de bestämmer sig för om de ska investera i en infraröd bastu eller inte.

Däremot har det inte gjorts några studier som visar på några negativa effekter.

En studie från 2017 med titeln ”Biological effects and medical applications of infrared radiation” förklarar vidare att ”tidigare kliniska studier har visat att LLLT (low-level light therapy) har ett brett spektrum av fördelar på olika patientpopulationer, olika medicinska indikationer och tillstånd utan någon allvarlig risk för negativa effekter”.

Det finns dock vissa möjliga kortsiktiga effekter som noteras när den infraröda bastun används felaktigt, eller om någon har några tidigare tillstånd.

Några negativa effekter vid användning av en infraröd bastu kan vara följande:

Snabbare uttorkning på grund av att man svettas mer.
Kan främja yrsel.
Värmeutmattning eller värmeslag
En negativ effekt av medicinering på grund av ökad blodcirkulation.
Personer med kemisk överkänslighet.

William Rea MD, författare till Chemical Sensitivity: Tools, Diagnosis, and Method of Treatment, Volume IV, förklarar att ”okontrollerad, alltför snabb mobilisering kan ha förödande effekter på kemiskt känsliga patienter”.

Även om användning av infraröd bastu i allmänhet är mycket säker är det viktigt att ha en god förståelse för sin kropp, vara medveten om eventuella mediciner som man tar och använda behandlingen med måtta.

Tips för att få ut det mesta av din bastusession
Även om du tekniskt sett inte kommer att använda enheten är bastun som vilken annan tung utrustning eller maskin som helst. Den måste tas på allvar, så att du och själva aggregatet inte skadas.

Innan du går in i bastun ska du se till att du är i fysiskt gott skick för att använda den.

Kontrollera också att allt ser bra ut, inklusive kablar, ledningar och pluggar. Använd inte apparaten om något är trasigt.

Några tips för att få ut det mesta av ditt bastubad är bland annat:

Användning av bastun när du är sjuk. Om du känner dig sjuk eller har feber är det inte rekommenderat att använda bastun. Det har gjorts vissa studier som tyder på att det kan vara fördelaktigt att använda bastu genom att fungera som ett slags slemlösande medel, men andra studier har visat att om man blandar en hög temperatur med feber skattar man kroppen till högre nivåer än normalt och kan orsaka en del oönskade problem.

Under inflytande. Använd inte bastun om du är påverkad av alkohol, receptbelagda läkemedel eller något annat som kan försämra din kropp och ditt omdöme. Det sista någon behöver är att somna eller bli påverkad och inte kunna lämna bastun i den rekommenderade tiden.

Användning av eteriska oljor. Införliva eteriska oljor i dina bastutillfällen. Vid sidan av bastuns avslappnande egenskaper i sig själv kan man genom att lägga till ytterligare ett element av naturliga lugnande medel bekämpa ångest, stress, nervositet och hjälpa till att slappna av. Genom att använda en aromaterapikopp kan du njuta av dofterna och fördelarna med dessa oljor medan du slappnar av. Några av de populära dofterna av eteriska oljor för att slappna av och hjälpa mot ångest är t.ex:

Lavendelolja
Bergamott- och apelsinolja
Citronolja
Söt mejramolja
Ylang Ylang-olja
Sandelträolja
Kamomillolja
Klara salvia olja
Geraniumolja

Sträck på kroppen. Ett bra sätt att få ut det mesta av bastubadet är att stretcha ut kroppen eller göra någon form av minyogapass. Det är väldigt likt Bikram yoga eftersom du befinner dig i ett uppvärmt rum.

Inkludera hudvård. Innan du ens går in i bastun bör du använda någon form av fuktighetskräm eller kräm, inklusive kokosolja, för att bibehålla återfuktningen. Värmen från bastun öppnar också porerna på din kropp, så allt du använder kan ha en extra effekt på huden när det tränger in i porerna. Efter bastubadet ska du se till att återigen applicera fuktighetskrämen eller andra hudvårdsprodukter eftersom huden kan ha torkat ut sedan den första appliceringen.

Hur man använder en infraröd bastu


Att använda en infraröd bastu kan vara ett av de bästa beslut du någonsin fattat när du vill förbättra din hälsa och njuta av en rad fördelar.

Populariteten för infraröda bastur ökar ständigt och du kan hitta dem på många ställen, bland annat på läkarmottagningar, mottagningar, hälsoklubbar med mera.

Det mest bekväma sättet att njuta av en session i infraröd bastu är naturligtvis i ditt eget hem. Om du äger en infraröd bastu, och även om du befinner dig i en mer privat miljö, är det viktigt att upprätthålla samma bästa praxis och riktlinjer för bastubruk när du använder en sådan.

Ställ in temperaturen. Ställ in temperaturen i din bastu på önskad nivå. Eftersom infraröd bastu inte behöver vara lika varm som traditionell bastu är en bra tumregel att ställa in temperaturen på cirka 120-140 grader.

Vätskedrivning är nyckeln. Se till att du är vätskeberikad innan du går in i bastun för att förhindra tidig uttorkning och andra negativa effekter.

Kläder och handdukar. Ha en badrock och/eller handdukar redo för när du svettas och svettas. Klä upp marken med handdukar för att absorbera ännu mer svett. Ett annat alternativ är att gå in helt naken, men se till att du är ensam och/eller respektera andra som kan befinna sig i din närhet.

Hur du spenderar din tid. Beroende på hur du vill njuta av din session i den infraröda bastun, se till att du har allt du behöver så att du inte ständigt behöver gå in och ut ur bastun. Detta kan inkludera eventuellt läsmaterial, lyssna på musik, podcasts eller ljudböcker. Du kan också välja att bara göra ingenting och slappna av eller meditera, för att hjälpa till att smälta lite av dagens stress och komma i rätt sinnesstämning.

Tid i bastu. Var uppmärksam på den totala tiden som du spenderar i din infraröda bastu. 20-30 minuter är ungefär det genomsnittliga intervallet, medan mer eller mindre kan vara fördelaktigt beroende på dina behov och din tolerans. Även om infraröd bastu har en lägre temperatur än en traditionell bastu vilket gör att du kan tillbringa mer tid i den, betyder det inte alltid att mer är bättre.

Efter din session. När din session är avslutad rekommenderas att du inleder en avkylningsperiod i några minuter innan du gör något annat. Detta hjälper till att få kroppstemperaturen tillbaka till homeostas och du utsätter inte kroppen för någon ytterligare stress. När kroppen har kylts ner kan du ta ett bad eller en dusch och återuppta dina normala dagliga aktiviteter.

Hur ofta du ska använda bastun. Hur mycket tid du vill använda bastun per vecka beror på dina behov och din tolerans. Att använda bastun varje dag kan vara fördelaktigt för vissa, medan det kan vara optimalt att bara använda den två eller tre dagar. Om du är osäker på hur länge du ska använda bastun och du har medicinska problem, rådfråga din läkare.

Rengöring av bastun. Om du ser till att din bastu är i toppskick kan du försäkra dig om att du får ut mesta möjliga livslängd av din enhet under lång tid. Efter varje bastutillfälle ska du torka av de områden där svett har samlats och sedan göra en snabb kontroll för att se om något skräp har samlats.

Kontrollera elektroniken. Se då och då till att kontrollera komponenterna inuti och utanför bastun för att se till att allt är korrekt inkopplat och att inget ser skadat ut. Ju längre du väntar med att åtgärda något, desto mer kan det kosta dig att åtgärda i framtiden och kan orsaka andra oönskade problem.

Ta med dig
Infraröda bastur kommer med en tvättlista av fördelar. Från att förbättra den fysiska och mentala hälsan är det inte konstigt att många väljer att köpa dem från företag som Health Mate.

Hur du njuter av ditt bastubad är helt och hållet upp till dig, så se till att lägga till din egen personliga touch och göra upplevelsen unik.

Om du vill stärka ditt immunförsvar och hjälpa till att bekämpa och döda virus ska du vända dig till Health Mate. Vi är den ledande tillverkaren av infraröda bastur för hemmet sedan över 40 år tillbaka. Våra infraröda bastur är tillverkade av 100 % naturligt helträ som är naturligt antibakteriellt och hållbart anskaffat. För mer information om vårt sortiment av infraröda bastur till salu, kontakta oss idag för att se hur du kan förbättra din hälsa.

Kommentera