Så blir du snyggt brun på semestern
Att medelhavsländerna är de länder som de flesta svenska turister åker till är inte speciellt oväntat. Det handlar om att för ett rimligt pris få värme och sol under de månader som det är kallt och mörkt i Sverige. Bada, sola, slappa – och för vissa ett ypperligt tillfälle att bli brun. Men det gäller att se upp med solningen. Den bruna fina nyansen kan lika gärna bli pinsamt röd…
Få bort döda hudceller
Innan du går ut och börjar njuta av dagens solpass så ta hand om din hud. Skrubba bort döda hudceller med bodyscrub. Därmed ges huden bättre förutsättningar att kunna bli fint brun.
Vänj huden via solning i skuggan
Många tror att skugga skyddar helt och hållet mot solens strålning och därmed tar bort möjligheten att bli brun. Men så är inte fallet. I länder där solen är stark kan man räkna med att ca 50% av UV-strålningen försvinner i skuggan. Därmed påverkas även huden när man ”solar” i skuggan. Det betyder att man sakta men säkert kan bli brunare istället för att snabbt bli röd…
Solskyddsfaktorn är din vän – inte fiende
Precis som att man kan vänja huden genom att sola i skuggan kan man börja med kraftig solskyddsfaktor för att sakta minska (om det ens behövs minskas). Man kan utgå från att när huden börjat bli brun så kan man sänka solskyddsfaktor något. Men ha det inte för bråttom.
När det kommer till solskyddskräm är det även viktigt att smörja in sig mellan 30 och 60 minuter innan man går ut i solen. Många tar med sig solkrämen till stranden och smörjer in sig väl på plats. Nackdelen är att det inte hinner sjunka in i huden samt att det torkar snabbt i solen utan att det hinner skapa ett effektivt skydd.
Kolla på klockan
Solens strålar är som starkast mellan 11 och 14. Därmed är det då man bör vara extra försiktig. Under denna tid bör man alltså skydda sig mer än annars. Kanske kan de första dagarna innebära solning utanför detta tidsspann?
Ta hand om huden efter solningen är klar
De flesta smörjer in sig före solning med solskyddsmedel. Men på kvällen är man inte alls lika noga med att ta hand om huden. Glöm inte att även smörja in huden efter dagen. Med tanke på vad huden har fått utstå kan den behövas krämer som exempelvis återställer fuktbalansen.
Lägg bort sminket
Generellt gör smink och andra skönhetsprodukter att huden blir mer känslig för solen. Därmed kan produkterna som gör dig snygg ge helt motsatt effekt…Det finns även smink som är speciellt anpassad för att använda i stark sol. Men står det inget om det på förpackningen bör de undvikas.
Och lite fusk på vägen…
Är du en av dem som solat för att bli brun och i slutet av dagen insett att halsbandet kanske borde tagits av i förväg. Den fina solbrännan får ett oväntat avslut med en blekare rand där exempelvis halsbandet varit. Då får man faktiskt fuska…
Det finns ett par enkla så kallade ”self-tanning” produkter, se exempelvis brun utan sol servetter här. De fungerar ungefär som myggservetter, dvs man torkar på de ytor som ska få behandling. Men här är det inte myggen som hålls borta utan den bruna nyansen som skapas. Därmed kan man tona ner delar av kroppen som av misstag har hållits undangömd från solens strålar under timmarna på stranden.
Att sola i solarium kan också anses vara ”fusk” men det finns faktiskt en fördel att sola en del i solarium innan resan bär av. Orsaken är att huden kan behöva vänjas vid att bli utsatt för strålning. De som planerar att åka utomlands under sommaren kommer ha mött solens varmare strålar under våren och försommaren. Därmed är man iallafall lite förberedd. Men sker resan på vintern är de flesta ganska ”bleka” och det blir en chock för huden att komma till stekande sol under flera dagar i sträck.