Privatekonomi

Privatlån – en jämförelse av långivare på marknaden

Byta till större lägenhet? Uppgradera bilen? Ett kylskåp som har gått sönder? Anledningar till att behöva eller vilja ta ett privatlån finns det gott om. Problemet är att även långivare finns det gott om – och att det enda som inte brukar finnas i överflöd är tiden.

Därför har vi skrivit en artikel om vad man ska se upp för när det blir dags att låna. Vi har också jämfört några av dem största långivare på marknaden för att göra det lättare att hitta det rätta lånet.

Privatlån – saker att tänka på

Viktigast av allt är att fundera på om man verkligen behöver låna pengar till just det man vill låna till. Är det värt den extra räntekostnaden? Vill man förbinda sig till att betala tillbaka i månader eller år? Kan det inte vänta tills man har sparat ihop tillräckligt med pengar?

Men när man redan har bestämt sig för att ta ett privatlån, det viktigaste att tänka på är att jämföra lånevillkor, speciellt när det gäller låneränta. De kan nämligen skilja sig avsevärt mellan olika kreditgivare.

Hur mycket man får låna

Som en privatperson får man oftast låna upp till 600 000 kr. Alla långivare har egna regler då just privatlån inte är kopplade till någon säkerket, dvs. låntagaren inte behöver pantsätta sina tillgångar för att kunna låna privat.

Vad avgör om man får låna

Det som avgör hur mycket man får låna är – kort sagt – din sociala och ekonomiska situation. Banken kommer att göra en indivuduell bedömning av din situation och bestämma om du uppfyller deras kriterier. Det är viktigt att ha i åtanke att man kan bli nekad ett lån av en långivare och få sin låneansökan godkänd av en annan – det är alltså helt individuellt.

En av dem viktigaste faktorer som avgör om du får låna av banken är din betalningsförmåga, dvs. om du med största sannolikhet kommer att kunna amortera ditt lån. Om banken anser att du har en bra betalningsförmåga beror exempelvis på hur mycket du tjänar varje månad eller om du är tillsvidareanställd eller inte.

Det andra kriterium du måste uppfylla för att kunna ta ett privatlån är hög kreditvärdighet. Ditt kreditbetyg styrs av din historik av hur ofta du lånar pengar, betalar på faktura eller om har för låg månadsinkomst. Andra faktorar som minskar din kreditvärdighet är bl.a. din civila status och att du har många smålån utspridda över olika lånegivare och får därför betala höga räntor.

Jämförelse av 9 kreditgivare på marknaden

Nedan har vi jämfört 9 av de största långivare på den svenska marknaden.

Advisa

Advisa jämför lånevillkor av 22 olika banker kostnadsfritt och lånar till personer som är 18 år eller äldre.

Lendo

Ränta från: 2.95%

Hos Lendo kan även de men betalningsanmärkningar ta ett privatlån. Lendo jämför många olika banker och kreditgivare.

Anyfin

Ränta: 3.95% – 24.95%

Hos Anyfin kan du låna pengar till låg ränta. Låneprocessen blir också snabb och smidig.

Axo Finans AB

Ränta från: 2.95%

Med Axo Finans kan du få svar på din låneansökan inom 4 timmar, men högst inom 24 timmar.

Bank Norwegian

Ränta: 6.99% – 24.99%

Hos Norwegian med den högsta beviljandegraden av alla banker får man, precis som hos deras flygbolag, mycket för lite.

Komplett Bank

Ränta från: 4.9%

Med Komplett Bank är det lätt och billigt att samla på flera lån och därmed trycka ner räntekostraner.

Compari Lån

Ränta från: 2.95%

Med Compari kan du jämföra 30 långivare och betala lägst ränta.

Bynk

Ränta från: 3.95%

Bynk erbjuder mobillån med snabb låneansökan och låg ränta.

Enklare Ekonomi

Ränta från: 2.95% – 29%

Även Enklare Ekonomi erbjuder mobillån, men även en personlig lånerådgivare.

Kommentera