Nordiska pärlor

Fyra sevärdheter i Jakobstad

Jakobstad lockar årligen många turister, både från Finland och från utlandet. Det som lockar är bland annat trähusen, naturen, havet och otaliga kulturevenemang. Något annat som staden är känd för är fotbollslaget FF Jaro som spelat mycket i Finlands högstaliga. Överlag finns ett brett utbud av aktiviteter för motionärer – inte bara fotboll. I den här texten listar vi de bästa sevärdheterna staden har att erbjuda.

Aspegrens trädgård

Aspegrens trädgård bör ligga på göra-listan för den som besöker Jakobstad. Med sitt orangeri, lusthus och sin vackra grönska utgör den en idyllisk oas – mitt i staden. I närheten finns dessutom mer att göra. Till exempel kan du besöka Pedersörenejdens bygdemuseum, eller hänga på sommarcaféet Café Rosenlund.

Aspegrens trädgård, som ligger i Rosenlunds prästgård, kan du besöka året om. Om du inte vill missa något intressant, gör du rätt i att boka en guidad rundtur, som det finns en hel del av.

Nanoq

Strax utanför staden ligger landets första arktiska museum. Nanoq ger besökarna möjlighet att lära sig mer om arktiska folk, deras seder och deras kulturer. På museiområdet får man uppleva gamla och intressanta byggnader som återuppbyggts. Till exempel kan du besöka ett torvhus från norra Grönland, Henry Rudis fångststuga, ett läger där man vaskade guld samt världens nordligaste kyrka. Nanoq är bäst att besöka sommartid, då en ny utställning hålls – varje år.

Skolträdgården

Ska man besöka staden, och kanske bo på hotell i Jakobstad en natt eller två, har man mycket att göra om man är botanikintresserad. Förutom Aspegrens trädgård och hela området kring Rosenlund, finns även Skolträdgården. Skolträdgården anlades i början 1900-talet som en botanisk trädgård. Syftet var då att understödja utbildningen i botanik som hölls vid läroverket.

Skata

Skata är idag ett av de mest attraktiva områdena att bo i, i Jakobstad. Skata, eller Norrmalm som man också kan säga, är ett stort sammanhängande trähusområde – ett av de största i hela Finland. I stort sett är Skata bevarad i sin ursprungliga form och anses vara mycket kulturhistoriskt värdefull.

 

 

 

Kommentera