Inför resan

Därför ska du alltid betala resan med kortet

Det blir allt vanligare att utlandsresor bokas online och att man därmed inte går in på någon resebyrå för att boka biljetterna. När de ska betalas online erbjuds ofta flera olika betalningsalternativ så som direktöverföring från bank, kortbetalning, Paypal och till och med Swish. Brukar man betala på internet med banköverföring är det lätt att även betala resan så. Men gör inte det. Det är betydligt mer fördelaktigt att betala den med kreditkortet. I en större kreditkort jämförelse framgår fördelarna tydligt.

Gratis reseförsäkring

I samtliga kreditkort som ges ut i Sverige ingår det reseförsäkring. Det är en så kallad kompletterande reseförsäkring vilket betyder att den kan användas utöver den som ingår i hemförsäkringen. (Åk aldrig utomlands utan grundskyddet i reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen)

Med denna försäkring kan man exempelvis få ersättning om flyget är försenat, om bagaget blir försenat m.m.

Pengar tillbaka vid flygbolagskonkurs

Har man köpt flygbiljetter kontant och bolaget plötsligt går i konkurs är risken att man förlorar dessa pengar. Störst chans att inte gå minus på affären är om man köpt resan med ett kreditkort. Det beror på att man enligt Konsumentkreditlagen har möjligheten att reklamera resan hos den bank som gett ut kortet. Detta ska då ske innan man betalar den kommande fakturan.

Bonuspoäng

Det finns ett flertal kreditkort som ger bonus på samtliga inköp. En del ger bonus som blir återbäring dvs att man får ex. 1% tillbaka på inköpet. Om en resa kostar 30 000kr innebär det i alla fall en återbäring på 300 kr.

Andra kort har poängsystem där man får poäng på varje krona som spenderas med kortet. Ett exempel är Bank Norwegian vars kreditkort ger bonuspoäng. Dessa är sedan möjliga att använda för att köpa flygresor. På detta kort ges även extra många poäng när man betalar en resa hos flygbolaget Norwegian med kreditkortet från Bank Norwegian.

Säkrare på resan

Genom att använda kortet vid inköp av resan blir det alltså både billigare och säkrare. Även på resan är det säkraste alternativet att betala med kreditkortet. Det beror på att alla inköp samlas på en samlingsfaktura och man kan lätt gå igenom alla transaktioner i efterhand innan man betalar fakturan. Ser man någon transaktion som inte är korrekt (ex. dubbeldragningar) meddelas detta till banken och man behöver inte betala detta.

Kommentera